Papier maken met kleur

Beeld: Kleuren en pigmenten van nacht naar de dageraad

Behalve de aardse tinten die je krijgt met natuurlijke papiervezels, kun je ook kleur toevoegen aan de pulp. Om dit delicate werkje met pigmenten in de vingers te krijgen ging ik naar een cursus van Pien Rotterdam in Haren.

Ik heb al eens katoen gekleurd met Dylon textielverf, en dat werd prachtig. Maar om het kleurecht te krijgen kun je dus pigmenten gebruiken. Deze hechten aan de pulp met een fixeermiddel. En dat is nou net de kunst; te veel en je spoelt je pigmenten weg, te weinig en je pulp kleurt niet. Tijd voor een les dus, want de potjes rood en geel stonden ongeduldig in mijn kast te wachten.

Er openen zich weer veel mogelijkheden als je met kleuren gaat werken. Op de eerste foto maakte ik steeds lichter papier door na elk geschept vel een beetje meer witte abaca toe te voegen aan het vat Navy-blue katoen. Zo ontstond er een geleidelijke kleurschakering die ik gebruik voor een boekje over de schemering.

Op de cursus voelden wij ons net laboratoriummedewerkers. Met pipetten en spuitflacons brouwden wij pulpjes en papier.

laboratorium taferelen…

Vervolgens konden we experimenteren met sjablonen, spuiten en gieten. Instemmend gehum, frustratie en blije gezichten bij de resultaten maakten het tot een geslaagde oefening.

De giet-methode beviel mij het best; Een schepraam met hoge deksel zet je in een laag water. Vervolgens giet je de pulp in de vorm en manipuleer je de verschillende kleuren naar hun plek. Precisie moet je loslaten, maar de resultaten zijn sfeervol.

Giet-methode / pooring method

Deze vellen (van katoenpulp) lenen zich voor bespiegelingen en wijsheid.

Als je geen pigmenten en verf hebt, kun je ook kleur toevoegen door middel van gekleurd papier. Dit verpulp je in de blender bijv. Het resultaat is echter minder zeker vast te stellen, en je weet niet precies wat je toevoegt. Maar ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos.

Ik heb mijn pigmenten en fixeermiddel gekocht bij Eifeltor Muehle in Duitsland. www.eifeltor-muehle.de Je kunt ook terecht bij Verfmolen de Kat in Zaandam http://www.verfmolendekat.com

Colour in your pulp

Natural fibers make beautiful natural colours, but you can add some pigments to your pulp. Than it it does not fade away in the sunlight. I took a course in Pien Rotterdam’s papermaking studio in Haren, NL. You can also dye your pulp with Dylon textile dye, and it worked well. I made the ‘from dusk till dawn’ papers in their navyblue.

In order to fix your pigment to the pulp, you use retention aid. It’s a delicate job, because too much means no colour at all…. We made paper and experimented with colours in different way’s. For me the ‘pooring-method’ worked magic; I created some atmospheric papers. (photo)

To add colour the simple way is to use coloured paper and make it into pulp.

For suppliers (Europe) check websites above.

papierscheppen

Maaike van der Meulen

Adres atelier:
Tante Papier/Pluuspers, atelier P05
Grote Voort 10
8041 AM Zwolle
Nederland

bezoek alleen op afspraak.

 

Tante Papier is ingeschreven bij de KVK

© 2020 Maaike van der Meulen 
respect copyright, encourage creativity

Over Maaike, Tante Papier en de Pluuspers

Boekmaker
Margedrukker (Pluuspers)
Papierschepper
Illustrator
pop-up boekenliefhebber en -verzamelaar