Op de Boekkunstbeurs in Leiden – en de poster…


Pluuspers in 2014

Twee dagen op de beurs; Het observeren van de gezichten die de poster lazen, dat was grappig om te doen. Er waren schaterlachen, brede lachen, vele introverte lachjes en soms mensen die doorliepen. Maar het was een plaat waardoor er gesprekjes ontstonden en leuke informatie werd uitgewisseld.

Het verhaal bij de poster:

In 1866 deed Theodor Küster verslag van zijn bezoek aan de Victoria-Press in London. Deze drukkerij werd opgezet door Emily Faithfull in 1858, en er werkten bijna uitsluitend vrouwen.

In het duitse blad ‘Journal für Buchdruckerkunst, Schriftgiesserei und die verwandten Fächer’ beschreef hij de gang van zaken, en hij was er beslist niet van onder de indruk. Zo sloot hij af met deze conclusie.

Omdat ik wel houd van wat zelfspot en een lachsalvo op zijn tijd, drukte ik deze poster anno 2014, een tijd waarin de vele margedruksters parels van drukwerk maken.

En als ik wil, doe ik dat met ‘een hoed vol linten op mijn hoofd die mij het licht ontneemt’. Dolle pret.

Bron: ‘een letterzetstertje van negen jaar – een en ander over letterzettende vrouwen vóór 1900’ door Marja Keyser. Artikel in Hollandse Hoogte, bulletin 23/24, 1997, van Stichting Drukwerk in de Marge. Pag. 11

POSTER ‘Het idee, om de vrouw tot boekdrukker te maken, is het dolste, dat ooit in het menschelijk brein is opgekomen’  1866 – Theodor Küster

Oplage: 20, genummerd.

Waarvan 12 stuks op canson blanc 160 gr. Afm. 49 x 32 cm

en 8 op biotop wit 160 gr. Afm. 46 x 32 cm

Gedrukt uit biljetletters op een Korrex Berlin I

Prijs: 15,- (excl verzendkosten) – te bestellen door een mailtje te sturen naar maaike@tantepapier.nl

………………………………

English summary: At the book arts fair (Leiden, NL, 15-16 nov 2014) I printed a poster with a quote, dated 1866, from the german Theodor Küster: “the idea, to make a woman into a letterpressprinter is the most silly thing that has ever gotten into the human brain” He came to this conclusion after visiting the Victoria-press in London, only women worked there.

I like a laugh and the fact that times change; there are more female printers than ever. And if we want to ‘wear a hat with feathers that blocks all light’ while working, we do. Silly us.

Boekkunstbeurs

Maaike van der Meulen

Adres atelier:
Tante Papier/Pluuspers, atelier P05
Grote Voort 10
8041 AM Zwolle
Nederland

bezoek alleen op afspraak.

 

Tante Papier is ingeschreven bij de KVK

© 2020 Maaike van der Meulen 
respect copyright, encourage creativity

Over Maaike, Tante Papier en de Pluuspers

Boekmaker
Margedrukker (Pluuspers)
Papierschepper
Illustrator
pop-up boekenliefhebber en -verzamelaar