Werkman weekend in Bredevoort – en meer Werkman

Op 18 en 19 april 2015 werd de Groninger drukker, dichter en kunstenaar H.N. Werkman herdacht in boekenstad Bredevoort.

Op zondag gingen Doortje de Vries en ik drukken met belangstellenden, waarbij we gebruik maakten van de sjabloontechniek die Werkman hanteerde. We sjouwden een handpersje mee en zagen mooie creaties van de deelnemers!

In drie groepjes zijn er druksels gemaakt met de sjabloontechniek. De aanleiding was een gedichtje dat we uitkozen na een dichtronde -onder begeleiding- door alle deelnemers. Dit heb ik gezet en op het proefpersje afgedrukt, terwijl de gelegenheidskunstenaars bezig gingen om er een beeld bij te maken. Het is in een kleine oplage gedrukt zodat het mee naar huis kon.

…………………………………………………………………………………………….

Ondertussen is in het Groninger Museum een grote overzichtstentoonstelling gestart:
‘H.N. Werkman (1882-1945) Leven en werk’ (t/m 1 nov 2015) en worden er vele activiteiten georganiseerd rondom Werkman: theater, lezingen en exposities.  Zie http://www.werkman2015.nl

Ook in Drachten is de tentoonstelling ‘3 generaties Werkman’ nog te bewonderen t/m 21 juni 2015 in Museum Dr8888. Met in mijn ogen verrassend werk van zoon Tap, die nooit in de belangstelling heeft gestaan met zijn schilderijen en beelden.


schilderij van Tap Werkman

…………………………………………………………………………………………………………….

Ondertussen wacht ik ook met spanning op 9 mei, dan krijgen we het in handen: het boek ‘Werkman –  teksten’. Een project dat onder de naam ‘zie de drukkersrollen rollen’ is opgezet door Grafisch centrum Groningen en de Typografentafel. 50 Drukkers hebben een bijdrage geleverd, met als rode draad de teksten van deze kunstenaar.

Uiteraard volgt er een verslag van het drukken van mijn bijdrage als het boek eenmaal gepresenteerd is.

sneakpeek: Wat staat er op de pers?

English: This year we remember the death of the dutch printer, writer and letterpress-artist Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) 70 years ago he got killed at the and of WWII. He worked and lived in Groningen, and became famous for his playfull and artistic use of letterpress-materials, his ‘hotprints’ and illustrations of the ‘Chassidische legenden’. A lot of letterpress printers (‘drukkers in de marge’) are inspired by his work or love it. The Groninger Museum -among others- has a large exhibit with his work going on now. 

Maaike van der Meulen

Adres atelier:
Tante Papier/Pluuspers, atelier P05
Grote Voort 10
8041 AM Zwolle
Nederland

bezoek alleen op afspraak.

 

Tante Papier is ingeschreven bij de KVK

© 2020 Maaike van der Meulen 
respect copyright, encourage creativity

Over Maaike, Tante Papier en de Pluuspers

Boekmaker
Margedrukker (Pluuspers)
Papierschepper
Illustrator
pop-up boekenliefhebber en -verzamelaar