Presentatie ‘Werkman – teksten’ op 9 mei 2015 in Groningen

Kunst is overal…
en wij presenteren in dit tasje…

Het was zover, met z’n allen kwamen we een huzarenstukje ophalen: het boek ‘Werkman – teksten’, een project uitgezet door het Grafisch Centrum Groningen en de Typografentafel. Vele maanden hadden 50 drukkers de tijd om hun ode aan Werkman te drukken op hun (boekdruk-)persen met hout, lood en andere (hoog-)druktechnieken. Als er maar een tekst van Hendrik Nicolaas een rol speelde.

We namen een bedrukt papieren tasje met het boek in ontvangst, maar mochten er nog niet in kijken. Vanuit het Grafisch Centrum liepen we in een stoet over de brug met een gedicht van Werkman eronder. De brug ging speciaal omhoog om het te kunnen lezen. Via de bronzen boom van Armando kwamen we in het Groninger Museum. Het boek werd gepresenteerd, en daarna holden wij naar de Job-lounge om het zelf te bekijken, te bevoelen en er aan te snuffelen. Eigenlijk zag je niemand daadwerkelijk hollen -de drukkers zijn een beheerste club mensen- maar in gedachten… het was al zo lang wachten…!

Het is een schitterend boek geworden. De 20 extra exemplaren waren al verkocht voordat alle drukkers achter hun persen hadden gestaan. Gelukkig zijn zij die er een hebben. Ik ben onder de indruk van de zorg en liefde waarmee de bijdragen zijn gemaakt. Het was een enorme klus om die 70 bladen te drukken.

In mijn bijdrage ‘De Volgende Vogel’ heb ik fragmenten genomen uit ‘The Next Call 1’ en ‘Aanvang van het Violette jaargetijde’ die samen een relativerende blik op de kunst werpen: er is niks nieuws onder de zon, de historie herhaalt zich. Ik ben een volgende vogel die hoopt een drukker/kunstenaar te zijn…

Het blad is 8 keer door de pers gegaan, gestart met 100 vellen, waarvan daarna 90 mijn goedkeuring kregen. Gelukkig stond ik niet alleen, met wederzijdse hulp van Doortje de Vries/Eikeldoorpers (ook zo’n 7 drukgangen) hebben we de fitness wel weer gehad. En dan nog snijden en vouwen…


drukken en afwerken

………………………………………………………………………………………………………..

Ik heb 18 extra exemplaren, in een omslag met colofon, te koop voor 20,- p/st. Bij belangstelling schrijf me een mailtje.

-Uitverkocht-

Gezet uit Gill, Garamont, biljetletter Rome en ornamenten. Gedrukt op Zerkall Bütten 145 grams papier en de omslag op Canson papier. De pers die dienst deed was de Berlin I korrexpers in Apeldoorn. Genummerd en gesigneerd, waarvan 13 t/m 18 een luxe editie is met een extraatje en met een cahiersteek vastgezet.

……………………………………………………………………………………………………………

Ben je niet in het bezit van het boek, maar wil je het toch bekijken: nog t/m 30 juni 2015 bij boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestr 53, Groningen.

Met grote dank aan alle organisatoren en uitvoerders.

http://www.grafischcentrumgroningen.nl/13-laatste-nieuws/86-tentoonstelling-met-grafisch-werk-uit-het-boek-werkman-teksten

……………………………………………………………………………………………………………………………….

English: A large collaboration was initiated by the Graphic Centre in Groningen, the Netherlands. 50 Letterpress printers were inspired by a text or letter from Werkman, designed and printed a spread in an edition of 70, then it was bound into a book called ‘Werkman- teksten’. The first one was presented to the Groninger Museum on mai 9th 2015. My contribution (by my imprint Pluuspers) is called De Volgende Vogel (the next bird) and contains fragments of Werkmans texts from his ‘The next Call 1’ and a manifest ‘Aanvang van het violette jaargetijde’ with a phrase: Kunst is overal… – Art is everywhere…

This year we remember the death of the dutch printer, writer and letterpress-artist Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) 70 years ago he got killed at the and of WWII. He worked and lived in Groningen, and became famous for his playfull and artistic use of letterpress-materials, his ‘hotprints’ and illustrations of the ‘Chassidische legenden’. A lot of letterpress printers (‘drukkers in de marge’) are inspired by his work or love it.

grafisch centrum groningen, H.N. Werkman, Pluuspers

Maaike van der Meulen

Adres atelier:
Tante Papier/Pluuspers, atelier P05
Grote Voort 10
8041 AM Zwolle
Nederland

bezoek alleen op afspraak.

 

Tante Papier is ingeschreven bij de KVK

© 2020 Maaike van der Meulen 
respect copyright, encourage creativity

Over Maaike, Tante Papier en de Pluuspers

Boekmaker
Margedrukker (Pluuspers)
Papierschepper
Illustrator
pop-up boekenliefhebber en -verzamelaar