Pop-up boeken avond in Deventer

13 mei 2015 – 19.30u – Bibliotheek van de nieuwsgierigheid, Stromarkt 19 – Gratis toegang, graag aanmelden –

“Maaike verzamelt nu een decennium pop-up boeken, de laatste jaren steeds actiever. Vanuit haar achtergrond als illustrator speurt ze naar de mooie pop-ups die vroeger werden gemaakt, maar ook de recente (kunstzinnige) uitgaven hebben haar interesse.

Als papierschepper, margedrukker en boekmaker beweegt ze zich graag tussen de boeken met verrassingen binnenin. Het tactiele aspect en de eindeloze mogelijkheden van een boek fascineren haar.  Zelf maakt ze boekjes waarbij materiaal, vorm, tekst en illustraties een eenheid vormen. Dit zijn handgemaakte unica of kleine oplages.

Op deze avond zal Maaike vertellen over haar verzameling en hoe deze liefde begon…”


foto’s: Ellen Schild

resumé – Als je een mooi pop-up boek openslaat kun je de reacties voorspellen. Bij mijzelf klinkt het ongeveer als een blij ‘m mmm mmmm’ en in een groepje klinkt een collectief ‘oooooh’. Dat was deze avond ook zo; mijn debuut als verteller over dit specifieke onderwerp. Ik ging uit van mijn eigen start als verzamelaar en mijn eigen smaak en keuzes hierin. Met de 30-tal boeken die ik had meegenomen kon ik tegelijk in grote lijnen de ontwikkeling in pop-upboekenland schetsen. Geen powerpoint, maar echte boeken. Zoete illustraties van Nister, komische van Meggendorfer uit de periode 1920, dan de Bookano’s uit de jaren ’30 in Engeland, boeken uit de WO II op kwetsbaar karton, de hoogtepunten van Kubasta, de opleving in de jaren ’70 en ’80 en dan de bombastische spektakels uit Amerika, ingetogen kleurrijke boeken uit Frankrijk en kunstzinnige gelimiteerde uitgaves. Het schetst een beeld van de onderwerpen, technieken, illustraties en de tijd.

Een collectie is heel persoonlijk. Waarom verzamel je en WAT? Ga je de sprookjes zoeken, natuurboeken, vliegtuigen of kerststallen? Richt je je op een tijdsperiode of een bepaalde maker? Wil je series compleet hebben, of alle soorten bijzondere boeken op een rij? Het kan allemaal, en meestal speelt de eigen interesse en achtergrond een rol. En niet onbelangrijk: budget…

Over pop-up boeken vertellen kan vanuit verschillende perspectieven. En ik vind het leuk!

english: I told a group of interested people about my pop-upbook collection at de ‘library of curiosity’ in Deventer. With a background as an illustrator, what do I like and choose to collect? Also, the 30 books I brought with me gave them a global journey through the history of pop-up books. A pleasant evening with a lot of Ooh’s en Aaah’s.

pop-up, pop-up boek

Maaike van der Meulen

Adres atelier:
Tante Papier/Pluuspers, atelier P05
Grote Voort 10
8041 AM Zwolle
Nederland

bezoek alleen op afspraak.

 

Tante Papier is ingeschreven bij de KVK

© 2020 Maaike van der Meulen 
respect copyright, encourage creativity

Over Maaike, Tante Papier en de Pluuspers

Boekmaker
Margedrukker (Pluuspers)
Papierschepper
Illustrator
pop-up boekenliefhebber en -verzamelaar