Blikvangers en pop-up boeken STAAL en STIJL (2017)

100 jaar De Stijl (1917-2017) heeft ook mij geinspireerd tot nieuw werk. Dat was al eerder te lezen in deze nieuwsberichten, maar nu het belangrijkste: de plaatjes!

BLIKVANGERS

Blikvanger I

Blikvanger II

Blikvanger III

Blikvanger IV

Blikvanger V

Blikvanger VI (zwart-wit)

‘Blikvangers’ is een serie pop-ups waarbij ik de loden ornamenten gebruikte die vroeger als blikvanger werden gebruikt in (reclame-) drukwerk. Met de elementaire kleuren en vormen maakte ik nieuwe speelse composities die ook de drie dimensionale ruimte in gingen. Doordat je de ‘boekjes met 1 spread’ in kunt klappen en van alle kanten kunt bekijken ontstaat een gevoel van speelsheid en verrassing.

• Iedere spread is een unicum. Afmeting 12,5 x 13,5 cm. Divers wit papier met harde kaft. Ornamenten gedrukt op een trekpersje. Allemaal verkocht.

• English: Blikvangers (‘eyecatchers’) were led type ornaments used in advertising. I used them as an hommage to ‘100 years the art of De Stijl.’ You know, Mondriaans style. I made some pop-up compositions. Letterpress. All unique. Sold.

Pop-up boek STAAL

STAAL is een boek met composities in het ruimtelijk vlak. De basis is blauw, waarin ik mijn stalen met lijn-druksels een plek probeer te geven. Het zijn architecturale spreads geworden. De constructies lijken abstracte gebouwen om in te wonen of werken. Vandaar dat de naam STAAL ontstond: een stalenboek voor de diversiteit aan lijnpatronen die ik drukte op een trekpersje in blauwen, paars, groen en goud, en staal als bouwmateriaal. In het boek zitten 6 bladzijden met pop-ups, ieder voorafgegaan door een blauwe spread met één staaltje van het gebruikte lijnpatroon. Het boek is gebonden in de rug met wit papier. Aan de buitenkant kun je de constructie zien. De omslag is van blauw papier, met de titel er op gedrukt.

• Afm. 24 x 24 cm. Gemaakt van Colorplan sapphire 270 gr. Stalen van lijnen: boekdruk op tekenpapier. Unicum. Verkocht.

• English: Staal (means ‘steel’ and ‘sample’) is a pop-upbook to showcase my efforts of making patterns with copper lines on a proofingpress. Showing them in a 3D way makes it also an abstract and architectural book. One of a kind artist book. Sold.

Schetsen voor STAAL

Voorafgaand aan het grote boek maakte ik een serie ‘schetsen’. Deze losse kaarten zijn gebundeld in een leporello met een simpele witte harde kaft en een rug van kraftpapier. Uitgewerkt met divers knutselpapier. Lijnen in boekdruk. Verkocht.

• English: previous to STAAL I tried a series of 3D sketches. Now combined in a small leporello. Letterpress. One of a kind artist book. Sold.


pop-up boek STIJL

Het vervolg op STAAL is een boek waar ik de lijnen direct op het papier drukte. Een blokje koperen lijnen op de Korrexpers en het speels neerleggen van de vellen papier zorgde voor een abstract verhaal van lijnen; het begint eenvoudig en wit, waarna ze vermeerderen en overgenomen worden door goud. De composities maakte ik af door kirigami toe te passen en hier en daar ornamenten te plaatsen. Het boek is gebonden als leporello. Zo kun je er voor kiezen de beelden pagina voor pagina te bekijken of er een groot woordeloos verhaal van te maken.

• Afm 24 x 24 cm. Colorplan sapphire 270 gr. Boekdruk. 7 Spreads met een wit papieren omslag. Unicum. Verkocht.

English: This follow-up is called STIJL. Letterpress printed lines on blue paper tell you an abstract story of white and golden lines. To complement the compositions I used kirigami and ornaments. A 7 spread leporello bound pop-up book with a white paper softcover. Sold.

VerzamelBOX voor deze 3 boeken:

De koper van de drie boeken heeft opdracht gegeven aan Marja Wilgenkamp van Boekbinderij Wilgenkamp in Blokker om een verzamelbox te ontwerpen waarbij de boeken gebundeld bleven. Hij zag het als onlosmakelijk met elkaar verbonden boeken, maar wel kwetsbaar in hun losse staat.

Ik leverde nog wat gekleurd papier aan die ik gebruikte in de pop-ups, en Marja heeft een werkelijk schitterende doos gemaakt. Bekijk dat detail onderaan bij de opening van het deksel!

• English: Marja Wilgenkamp of Dutch ‘Bindery Wilgenkamp’ in Blokker, designed a marvalous and clever box to accomodate the three pop-up books. An assignement from the buyer who wanted to keep them save together.

https://www.boekbinderij-wilgenkamp.nl/index.php/nl/

fotocredits: Marja Wilgenkamp

Boekkunst, pop-up, pop-up boek, pop-up book

Maaike van der Meulen

Adres atelier:
Tante Papier/Pluuspers, atelier P05
Grote Voort 10
8041 AM Zwolle
Nederland

bezoek alleen op afspraak.

 

Tante Papier is ingeschreven bij de KVK

© 2020 Maaike van der Meulen 
respect copyright, encourage creativity

Over Maaike, Tante Papier en de Pluuspers

Boekmaker
Margedrukker (Pluuspers)
Papierschepper
Illustrator
pop-up boekenliefhebber en -verzamelaar