Blikkenpost & BoekKunstBeurs 2020…

De jaarlijkse Boekkunstbeurs in Leiden is dit jaar – helaas doch begrijpelijk –  afgezegd. Erg jammer, omdat Stichting Drukwerk in de Marge haar 45-jarig jubileum viert in 2020. Gelukkig konden we werken aan het drukkersproject “Blikkenpost”, het resultaat is ingeblikt en via de post naar alle drukkende deelnemers verstuurd. Ik drukte ‘Brieven uit Suid Afrika 1938-1939’. Hierbij een korte introductie:

In ons familiearchief ligt een doosje dikke brieven uit Pretoria.
Het zijn de brieven van P.W., een jongeman van 20 die tijdens zijn 7-jarige dienstplicht leert vliegen. Aan Diny, uit een arbeidersgezin uit Weddeveer, bijna 16 en druk met examens en zwemmen. De brieven van Diny, mijn oma, ontbreken, die liggen hopelijk in een Zuid Afrikaans familie-archief. We kunnen alleen raden wat ze heeft geschreven en geantwoord.

De laatste brief dateert van 12 september 1939. Duitsland is net Polen binnengevallen. P. schrijft dat als hij naar Europa zal moeten voor de oorlog, hij zeker wil proberen Diny te ontmoeten.

Ik drukte een aantal fragmenten – in de prachtige Zuid-Afrikaanse taal – die een kort verhaal vormen over het lief en leed van een jongeman in het aangezicht van WW II. Ook de temperaturen in mijn atelier bereikten de 33C° en dus konden we zeggen: ‘ons het nou hier somer, en dit is so warm dat die kraaie gaap’.

Beide zijden van het drukwerk klaar voor verdere verwerking…

drukwerk in de marge, Pluuspers

Maaike van der Meulen

Adres atelier:
Tante Papier/Pluuspers, atelier P05
Grote Voort 10
8041 AM Zwolle
Nederland

bezoek alleen op afspraak.

 

Tante Papier is ingeschreven bij de KVK

© 2020 Maaike van der Meulen 
respect copyright, encourage creativity

Over Maaike, Tante Papier en de Pluuspers

Boekmaker
Margedrukker (Pluuspers)
Papierschepper
Illustrator
pop-up boekenliefhebber en -verzamelaar