Bernlef’s Klachte • 2017-2018

Het grootse drukkersproject “Printing, an artistic way of international communication” voor Lân fan Taal in het kader van Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018 is gepresenteerd op koppermaandag 8 januari in Joure. Initiatiefnemers zijn Karel Gildemacher en het Fries Grafisch Museum Joure. Iedere deelnemende drukker kreeg een zware zorgvuldig gemaakte doos overhandigd met alle (internationale) bijdrages, handgedrukt. Ze zijn te bewonderen in een expositie op twee locaties:

• Joure, in het Grafisch Museum t/m 8 september 2018 (uitgebreide expositie, én een drukkerij)

• Leeuwarden, bij Tresoar t/m 31 december 2018 (op de ballustrade, vrij neutraal)

Ik drukte Bernlef’s Klachte, een lied uit 1977 van de Friese folkgroep Irolt voor dit project. Een Fries lied dat ik al vanaf mijn zesde ken van de LP ‘Kattekwea’. In dit lied smeekt de blinde zanger Bernlef (739 n. Chr) de goden om de schepping te mogen zien. Ik heb dat altijd indrukwekkend gevonden. Het verhaal gaat dat Bernlef na zijn bekering door Bonifatius zijn zicht terug kreeg. Om toestemming te krijgen tot publiceren benaderde ik de liedschrijver Pyt Jon Sikkema en componist Nanne Kalma. Zij reageerden enthousiast waardoor ik met veel plezier (en in vele vele uren) dit drukwerk realiseerde. Tijdens een aangename ontmoeting kregen de twee heren een exemplaar overhandigd. We barstten net niet in gezang uit.

Het drukwerk

Ik drukte de natuur op de eerste spread met een fragment van het lied in het engels. Het hart van het katern bestaat uit de tekst van het lied en de ruitvormige spiegel die als blinde smeekbede omhoog komt. Daarna volgt opnieuw de natuur met een engels fragment. De muzieknotitie van het lied kun je uitklappen, mocht je het willen zingen. Achterin staat het colofon. Op de omslag, waar een voelbaar relief in zit als de snaren van de harp, groeit de natuur door.

Om alle drukkers één houvast te geven en een overeenkomstig element te laten terugkeren is er een loden ornament gegoten van een Fries pompeblêd. Ik gebruikte het als blaadjes voor een plant.

• De oplage voor het project bedraagt 65 exemplaren. Ik drukte 20 meer om de wijde wereld in te trekken. Gedrukt op Colorplan China white 175 gr. en Claret 270 gr met cord embossing. Gezet uit Lutetia Romein en Italic, Garamont en een variatie aan ornamenten. Boekdruk op een Korrex Berlin I pers. Afm. 17 x 25 cm. Pluuspers 2017. Genummerd en met paragraaf. Nog enkele exemplaren te koop voor € 25,- (excl verzendkosten). Een Nederlandse vertaling van het lied kan ik er bij leveren.

Pluuspers

Maaike van der Meulen

Adres atelier:
Tante Papier/Pluuspers, atelier P05
Grote Voort 10
8041 AM Zwolle
Nederland

bezoek alleen op afspraak.

 

Tante Papier is ingeschreven bij de KVK

© 2020 Maaike van der Meulen 
respect copyright, encourage creativity

Over Maaike, Tante Papier en de Pluuspers

Boekmaker
Margedrukker (Pluuspers)
Papierschepper
Illustrator
pop-up boekenliefhebber en -verzamelaar